Creşte presiunea pe asigurători: despăgubirile cresc cu două cifre, dar afacerile stagneazăCreşterea despăgubirilor concomitent cu stagnarea afacerilor pune o presiune din ce în ce mai mare pe industria asigurărilor, care de şase ani se confruntă cu pierderi uriaşe, şi ar putea conduce la majorarea tarifelor poliţelor.

Companiile de asigurări membre UNSAR au plătit în primele nouă luni din acest an daune cu o valoare cumulată de 3,2 miliarde de lei (713 mil. euro) pe segmentul asigurărilor generale, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre comparaţie, ritmul vânzărilor de poliţe a stagnat după primele nouă luni la circa 4,5 miliarde de lei. Specialiştii spun totuşi că astfel de diferenţe sunt normale şi nu sunt îngrijorătoare.

”Astfel de fluctuaţii pot apărea la anumite intervale de timp, sunt normale şi nu ar trebui să-i îngrijoreze pe asigurători. În ceea ce priveşte daunele pe segmentul RCA am observat că există din ce în ce mai multe cazuri de despăgubiri pentru daune speciale, precum vătămări corporale şi morale, prin intermediul instanţelor judecătoreşti. Se conturează astfel tendinţa apropierii pieţei locale de cele din occident, din acest de vedere”, consideră Valentin Ţucă, CEO al Aon Europa Centrală şi de Sud-Est.

La nivelul întregii pieţe, despăgubirile achitate de asigurători între ianuarie şi septembrie s-au ridicat la 3,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un avans de aproape 4% faţă de aceeaşi perioadăa anului trecut. Avansul subscrierilor a fost de peste două ori mai mic, de numai 1,4%. Afacerile pe segmentul asigurărilor generale au fost de 4,9 miliarde de lei. Cele mai multe daune au fost plătite pe segmentul asigurărilor auto, peste 86% din totalul despăgubirilor din primele nouă luni ale acestui an reprezentând plăţi în contul poliţelor de răspundere civilăauto (RCA) şi Casco. Segmentul poliţelor auto generează cele mai mari pierderi pentru companiile de asigurări, valoarea daunelor plătite depăşind încăsările din prime. Cu toate acestea, cel mai accentuat ritm de creştere a cheltuielilor cu despăgubirile a fost înregistrat pe clasa asigurărilor de daune la proprietăţi, acestea avansând cu aproape 50%, până la 49 milioane de lei.

Cea mai mare pondere a daunelor în totalul primelor subscrise, de peste 99%, a fost înregistrată de Ominiasig, nivelul plăţilor către clienţi ajungând la 789 milioane de lei. Valoare ridicată daunalităţii consemnată de Omniasig nu este o surpriză, de vreme ce cea mai mare companie locală de asigurări a raportat pierderi de peste 160 de milioane de lei anul trecut.

Asirom, asigurător aflat ca şi Omniasig în portofoliul austriecilor de la Vienna Insurance Group (VIG), a înregistrat de asemenea un raport ridicat al daunelor în primele brute subscrise, respectiv 71%. Asirom a plătit daune de 276 milioane de lei în primele nouă luni, în creştere cu 38%.

De asemenea, Carpatica Asig şi Euroins au înregistrat un avans al daunelor de 56%, respectiv 49% în primele nouă luni ale lui 2012, faţă de acelaşi interval al anului precedent.

La polul opus al clasementului se află Generali şi Platinum, cele două companii raportând o diminuare a cheltuielilor cu daunele cu 33%, respectiv 21% la sfârşitul lunii septembrie 2012.

”Companiile care au înregistrat scăderi ale cheltuielilor cu despăgubirile nu sunt asigurători ieftini, tariful poliţelor contrabalansează şi determină un nivel al despăgubirilor redus”, explică Ţucă.

De asemenea, reducerea cheltuielilor cu daunele pentru aceste companii este realizată pe fondul reducerii expunerii pe segmentul auto. Ponderea acestui tip de asigurare în totalul subcrierilor Platinum şi Generali fiind de 0,3%, respectiv 21% pe clasa asigurărilor auto obligatorii (RCA) şi 12%, respectiv 33% pe nişa asigurărilor facultative Casco.

      

Newsletter Aon


Abonare      
retea Aon